de Bruijn

Van 1947 tot 1969 woonde ik in Rijsenburg, een deel van Driebergen-Rijsenburg, tegenwoordig gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Enige tijd geleden vatte ik het plan op om eens te kijken of we verwant zijn aan onze toenmalige buren en vrienden: de familie de Bruijn. Ik had niet veel gegevens, ik wist alleen dat de ouders, iets ouder dan mijn ouders, al overleden waren.
Mijn zoektocht begon op de Begraafplaats St. Petrus’ Banden aan de Drieklinken in Rijsenburg. Daar vond ik de grafstenen van twee mannen die (ongeveer) Henk de Bruijn heetten: Hendrikus Petrus de Bruijn. De ene was geboren op 30 januari 1908 en overleden op 27 februari 1980 en de andere was geboren op 22 oktober 1907 en overleden op 22 september 1983. Ze zouden allebei de gezochte kunnen zijn. Ook vond ik graven van enkele mensen met de achternaam Schols, de naam van de moeder van mijn vader.

Gemeentes houden gegevens bij van al hun inwoners op de zogenaamde persoonskaarten. Wanneer mensen overleden zijn is de informatie op deze kaarten voor iedereen beschikbaar. De gemeenteambtenaren waren inderdaad zo vriendelijk mij de geboorte-, en overlijdensdata van onze buren te verschaffen.
Toen ik die gegevens eenmaal had kon ik verder zoeken op genealogische websites. Al snel vond ik dat we inderdaad (aangetrouwde) familie zijn.

Op bijgaand plaatje is dit weergegeven [klik op het plaatje voor een vergroting]: twee van onze betovergrootouders hadden een broer waarvan een dochter van de ene trouwde met de zoon van de ander.

Na nog wat verder zoeken vond ik dat we ook gemeenschappelijke voorouders hebben. Daarover later meer…

Links

  • RK Begraafplaats Rijsenburg
  • Genealogie de Bruijn door Peet de Bruijn, Pijnacker
  • Genlias. Deze website bestaat helaas niet meer. Tegenwoordig kun je zoeken op Wiewaswie
  • Geneanet
  • Genealogie Zuid-Oost Utrecht